
Sağlıklı dişlere ve diş etlerine sahip olmanın yolu doğru bir ağız bakımından geçer. İyi bir ağız bakımı için de bazı gereklilikler vardır.
Dişler düzenli olarak fırçalandığında ağızda çürüğe yol açabilecek bakteri plakları temizlenir ve bu doğru bir ağız bakımının ilk adımıdır. Doğru diş fırçası ve doğru bir diş macunu ile dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır.
Sadece dişleri fırçalamak ağız bakımı için yeterli değildir. Diş ipi ve ağız gargara suyu gibi ek yardımlar ile ağız bakımınızı daha ileriye taşıyabilirsiniz.

Ağız kokusu insanları rahatsız eden en büyük problemlerden biridir. İnsan ilişkilerinde de büyük sıkıntılar yaşatan ağız kokusunu engellemenin bazı yolları vardır.
Eğer doğru bir ağız bakımı sağlanmazsa; ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları çürüklere ve ağız kokusuna neden olur. Ayrıca bademcik iltihapları, ateşli hastalıklar, şeker hastalığı gibi başka rahatsızlıklar da dolaylı olarak ağız kokusuna sebebiyet verirler.
Ağız kokusunu önlemek için düzenli bir ağız bakımına sahip olmak en önemli adımdır. Bununla birlikte ; baharatlı yiyeceklerden uzak durmak ve ağzın sürekli kuru kalmasını engellemek de bu sorunu önleyecektir.

Dişlerde bazı çürük ve yaşanan travmalar sebebi ile aşırı doku kayıpları meydana gelebilir. Böyle durumlarda uygulanacak restorasyon için yeterli doku bulunmadığından diş eti şekillendirilerek altta kalan diş kısmının görünmesi sağlanır. Buna diş boyu uzatma denir.
Diş boyu uzatma işlemi aynı zamanda estetik bir işlemdir. Dişlerinin görünümünden memnun olmayan hastalar bu istek ile hekime başvurduklarında, gerekli muayene sonrası en uygun şekilde diş uzatılabilir. Bu işlem 15-20 dakika kadar süren ağrısız bir işlemdir.

Diş eti görüntüsünün, dişin mine kısmından daha içeri çekilerek, kök yüzeyine kadar gerilemesine diş eti çekilmesi denir.
Diş eti çekilmesinin yaşı yoktur. Genç, yaşlı , herkeste görülebilecek bir sorundur. Yanlış bir teknikle veya olması gerekenden fazla diş fırçalama, tırnak kemirme, dengesiz ısırma diş eti çekilmesi nedenleri arasındadır.
Eğer soğuk ve sıcağa aşırı hassasiyet varsa veya diş eti çekilmesi gözle görülür şekilde fark ediliyorsa hemen hekiminize danışarak tedaviye başlayabilirsiniz.

Bazı hastalarda deriye renk veren pigmentler, renk değişimlerine sebep olur. Böyle bir diş eti rengi değişimi varsa ve hasta bundan rahatsız ise eğer, tedavisi kolayca yapılabilir.
Eskiden yalnızca cerrahi işlem ile mümkün olan diş eti rengi açılması, günümüz teknolojisinde lazer yöntemi ile kolayca uygulanabilir.
Hastanın durumuna göre bazen tek seansta, bazen de birkaç seansta lazer ile diş eti rengi açılması mümkündür.

Hastanın dişlerinde sıcak, soğuk, ekşi veya şekerli yiyeceklere karşı bir rahatsızlık var ise buna diş hassasiyeti problemi denir. Halk arasında diş kamaşması olarak da bilinen bu problemde, ağrı çok ani ve ince bir sızı şeklindedir.
Diş hassasiyeti olan hastalarda ağız ve diş bakımı yeteri kadar yapılamadığından diş eti çekilmesine neden olur. Diş eti çekildikçe de dişler daha duyarlı hale gelir ve sorun artar.
Diş hassasiyetini gidermek için hasta flor maddesini içeren diş macunları kullanmalıdır. Ayrıca lazer yöntemi ile de bu hastalığın tedavisi mümkündür.

Ağız içinde bulunan dişler, dokular ve kemiklerle ilgili bakteriyel rahatsızlıklar ile periodontoloji ilgilenir.
Periodontal rahatsızlık önce diş etlerinde başlar. Eğer tedavi edilmez ve ilerlerse, kemik dokularına kadar ulaşır ve burada yıkımlara neden olur. Diş eti probleminin yanı sıra, dişlerde sallanma ve kayma başlar. Ödem olarak adlandırdığımız durum gelişir. Bunun sonucunda hastanın diş etlerinde şişlik ve kanama meydana gelebilir. Diş eti çekilmeleri de ayrıca bu safhada görülebilir.
Tedavi için periodontoloji hekimi öncelikle diş üzerinde bulunan plakları temizleyerek başlar ve böylece bakteriler ağızdan uzaklaştırılmış olur. Plak ve diş taşı temizliğinin ardından diş eti temizliğine geçilir. Diş etlerindeki iltihaplı doku temizlenir ve diş etleri düzenlenir. Bu işlem sonucunda, hekim gerekli görürse, cerrahi işlem ile devam edebilir.