
Çocukların küçükken edindikleri bazı alışkanlıklar ileriki yaşlarda dişlerle ilgili problem yaşamalarına sebep olabilir. Bu nedenle erken yaşlarda edinilen ağız alışkanlıkları denetlenmelidir.
Aşağıda saydığımız ağız alışkanlıkları ileri dönemlerde sıkıntı yaratabilir.
Parmak emme
Biberon kullanma
Emzik emme
Tırnak yeme
Diş gıcırdatma
İlk yaşlarda pek de önem arz etmeyen ve doğal kabul edilen bu alışkanlıklar eğer 4-5 yaşlarında hala devam ediyor ve kendiliğinden bırakılmıyorsa, bu tehlikeli olabilir.
Örneğin; parmak emme 2 yaş sonrasında kendiliğinden bırakılmıyorsa çocukta damak, çene ve diş problemlerine neden olabilir.

Çocuk diş hekimliği yani pedodonti; bebeklerin ve çocukların, ağız bakım ve diş sağlığı ile ilgilenen anabilim dalıdır.
Pedodonti, çocukların süt dişleri ve daimi dişlerini korumaya yönelik tedaviler izler. Çürük ve travma sorunları ile ilgilenir. Bebeklik çağından itibaren çocukların ağız, diş, çene ve yüz gelişimini takip eder.

Çocuklarda yaşanan dental travmalar erken yaşta büyük sorunlar yaratabilir. En az diş çürüğü kadar tehlikeli olan süt dişi ve daimi diş yaralanmaları, dental travma olarak adlandırılabilir.
Genellikle düşme, trafik kazaları, spor kazaları gibi darbeler, dental travma sebepleri arasında gösterilebilir. Dental travmalar bazen çok ciddi sorunlar doğurabilir. Diş sallanması, diş ya da kök kırığı, yumuşak doku yaralanması, çene kemiği kırılması gibi rahatsızlıklar, dental travmalar sonrası oluşabilmektedir .
Bir dental travma sonucu diş yerinden çıkarsa eğer , diş , süt dolu bir kabın içerisinde muhafaza edilerek, acilen diş hekimine başvurulması gerekmektedir.
Bunlardan korunabilmek için bazı önlemler almak gerekir. Örneğin;
-Spor aktiviteleri esnalarında ağızlık kullanılması
-Seyir halindeki araçlarda emniyet kemeri takılması

Gebelik döneminde vücutta bazı hormonların değerleri değişir. Bu hormon değişimi dişleri de etkiler. Hormonal değişim ile birlikte dişlerdeki plak oluşumu artar, diş taşı birikimi çoğalır ve böylece diş ve diş eti sorunları baş gösterir.
Gebelikte ağız bakımı çok önemlidir. Bu dönemde kendiliğinden diş etlerinde büyüme gerçekleşir. Bu durum doğumdan sonra kendiliğinden geçmektedir. Yine de bakım ihmal edilmemelidir.
Gebelik döneminde artan kusma ile birlikte , ağız içinde asidik bir ortam oluşur ve oluşan bu asit dişleri olumsuz etkiler. Bu yüzden , diş bakımına ve ağız hijyenine dikkat edilmeli, kusma sonrası ağız gargara ile çalkalanarak temizlenmelidir.

Uzman hekimler ilk süt dişi çıkar çıkmaz , yani 1 yaşından itibaren, çocuğun ilk diş muayenesinden geçmesi gerektiğini söylerler.
Bebeğin ilk dişi çıktıktan sonra artık ağız ve diş bakımına dikkat etmeniz gerekmektedir. Temiz bir tülbent ya da macunsuz yumuşak bir diş fırçası ile diş ve diş etleri temizlenebilir.
1 ve 3 yaşları arasında macunsuz fırça ile , 3-6 yaş arası da ufak bir macun parçası ile diş fırçalama alışkanlığı çocuğa kazandırılmalıdır.

Koruyucu diş hekimliği erken yaştaki hastalar için çok önemlidir. Pedodontide en güncel koruyucu yaklaşımlar şu şekildedir:
Ağız Hijyeni
Beslenme Eğitimi
Fluor Uygulaması
Fissür Örtücü
Çocuklara dişlerinin sağlıklı olması gerektiği öğretilmelidir. Bunun için de bazı önlemler alınmalıdır. Ağız bakım ve hijyeninin, dişleri düzenli fırçalamanın, diş ipi kullanmanın ve doğru şekilde beslenmenin, dişlere olumlu yönde ne kadar etki ettiği anlatılmalıdır.
Diş çürükleri ya da çürük riski altında olan dişler tespit edilerek gerekli tedavi uygulanmalıdır. Fissür örtücü uygulaması ile diş çürüklerinin önüne geçilir. Fluor uygulaması ile diş minesi güçlendirilir ve diş çürüğü oluşumu önlenir.
Tedavi için geç kalınmış çürük süt dişleri mutlaka çekilmeli ve orada kalan boşluk, yerine daimi dişi gelene kadar dolu tutulmalıdır. Bunun için o bölgeye yer tutucu adı verilen geçici apareyler uygulanabilir.

Pedodonti anabilim dalı, koruyucu yaklaşımlar için geç kalınmışsa , tedavi edici yaklaşımları uygular.
Bu yaklaşımlardan biri dolgu uygulamasıdır. Eğer süt dişlerinde çürük oluşmuşsa, dişlerdeki çürük temizlenir ve dolgu yapılır.
Bir diğer uygulamanın ismi ampütasyondur. Süt dişlerindeki sinire yakın olan büyük çürüklerde uygulanır. Dişteki pulpa odası kaldırılarak, kök kısmındaki sağlıklı pulpa koruma altına alınır. Bu kısım kapatıldıktan sonra üzerine dolgu yapılır ve diş korumaya alınır.
Bir başka adım ise kanal tedavisidir. Yukarıda bahsedilen iki tedavi şekli de yetersiz kalıyorsa, kanal tedavisi uygulanır.